Rinus (Guus)
Wanneer er een bouvier wordt aangeboden op marktplaats bieden wij vaak aan om kosteloos te helpen bij de bemiddeling. Zo ook op zondag 9 oktober jongstleden. De advertentie luidde: Mooie bouvier van anderhalf jaar oud. In de omschrijving werd vermeld dat hij mooi was, graag buiten was maar ook bij de baas wilde zijn. En veel beweging nodig had. Op het oog een lieve hond die wegens omstandigheden aan werd geboden.

Dit kregen we terug op onze mail:
Bedankt voor de hulp die jullie bieden.
Gisteren is de situatie veranderd
Onze hond wou gaan bijten
Op kinderen zo uit het niets
was aan het lopen met de hond
we hebben besloten .
Om hem in te laten slapen.
nogmaals bedankt.
Opeens gingen bij ons alle alarmbellen rinkelen. Wat is er gebeurd? Wat was de aanleiding? Gaat hier überhaupt een dierenarts in mee? Enzovoort. We hebben er gelijk weer een mail achteraan gestuurd om alsnog onze hulp aan te bieden en te voorkomen dat een gezonde, jonge puberhond geëuthanaseerd zou worden.

Gelukkig kwam er een reactie terug en gingen de baasjes akkoord met onze hulp.
De afspraak bij de dierenarts stond al voor die middag 3 uur. We waren dus net op tijd. De hond blijkt in huis een schat te zijn voor mens, kind en dier, maar buiten is hij volgens de baasjes onbetrouwbaar!
Kan niet los, luistert niet en wil andere honden aanvallen. De druppel was dat Guus die dag een kind wilde aanvallen.

Bert, onze honden gedragsdeskundige, en Mascha hebben Guus op dezelfde avond opgehaald.
Ze werden uitgebreid en ietwat opdringerig besnuffeld en waren beiden wat terughoudend ten opzichte van de hond. Er waren wat gemixte signalen. Wel werd al snel duidelijk dat, hoe goed bedoeld ook,
de baasjes niet tegen Guus waren opgewassen.

Guus heeft rust nodig. In het pension waar we hem, op onze kosten, hebben ondergebracht krijgt hij dat gelukkig ook. Niks moet en alles mag. De eerste paar dagen was hij erg terughoudend en gromde wat als hij zich in een hoekje gedrukt voelde. Gelukkig at en dronk hij goed. Wanneer men hem wilde aanlijnen vond hij dat ook niet prettig. Gelukkig liep hij braaf mee naar de buitenkennel. Er hoefde niks wat hij niet wilde. Daardoor kwam er langzaam rust in. Eerst bleef hij op ruime afstand van je en ijsbeerde door het speelveld. Heel af en toe kwam hij snuffelen of nam wat lekkers aan, om vervolgens heel hard weg te rennen.
Vrijdag 14 oktober ging de knop om. Mascha had haar hond Mila meegenomen om Guus wat uit zijn schulp te halen en ja hoor! Hij kwam helemaal los. Hij wilde spelen (ietwat onstuimig, maar daar is hij puber voor), nam lekkers aan, wilde aangehaald en gaf een poot! En als een echte boef met zijn volle gewicht tegen je aanhangen om gekriebeld te worden. Zoals Bert al aangaf kan het twee kanten opgaan met hem. Of hij is dusdanig verpest dat hij niet te vertrouwen blijkt en te (angst) agressief is, of hij draait als een blad aan de boom om en gaat voor je door het vuur. We neigen nu naar optie 2.
Voordat Guus überhaupt in aanmerking komt voor herplaatsing gaan we uitgebreid verder met de evaluatie. We gaan zeker niet over 1 nacht ijs. Ook niet bij het vinden van geschikte baasjes.

Zoals vaker bij ons, een nieuwe start een nieuwe naam, dus Guus heet vanaf nu Rinus.
Mascha blijft 3 keer per week naar hem toe gaan en ook Bert gaat regelmatig bij hem kijken. Hopelijk duimen jullie met ons mee voor een goede afloop voor onze Rinus, want hij verdient een tweede kans!


Update 17 oktober

Na een week rust en veel aandacht gaat het goed met Rinus.
Zo goed zelfs dat wij er klaar voor zijn een fijn thuis voor hem te vinden. Het is een lieverd die het liefst de hele dag geknuffeld wordt. Wij hebben geen enkel agressief gedrag gezien. Wel onzekerheid en zelfs angst. Er zijn een aantal mensen geļnteresseerd in deze kanjer. Zij komen deze week langs om kennis te maken. Wij gaan dan kijken bij wie er volgens ons de beste klik is.
Rinus (Guus)
Er waren een aantal belangstellenden voor Rinus, zo ook een echtpaar waar we al eerder een bouvier hebben geplaatst. Dat leek ideaal, een leuk maatje voor hem. Mascha heeft Rinus en Mila (voor het gezelschap) in de auto gedaan en heeft de reis naar hen ondernomen. Ook Jantina kwam daar naartoe om ondersteuning te bieden en Rinus te bewonderen.

De honden hebben zich keurig gedragen in de auto en ook bij de familie. Eerst even kennisgemaakt zonder hun hond en hij was heel open en vriendelijk. Later met z’n allen naar buiten om de boef te ontmoeten. Helaas had zij toch een trauma opgelopen door een recent bijtincident en haar verleden, waardoor ze erg bang was voor Rinus. Hij gedroeg zich trouwens voorbeeldig ten opzichte van haar, een echte gentleman. Voor de mensen was het gedrag van hun eigen hond echt een reden om af te zien van een maatje (volgens iedereen een verstandig besluit) dus Mascha heeft Rinus (en uiteraard Mila ook) weer mee terug genomen.

Het was ondertussen wel duidelijk dat hij heel ongelukkig werd in de kennel bij het opvangadres, dus ze heeft besloten hem te introduceren bij haar eigen roedel tot er weer een afspraak werd gemaakt met potentiële nieuwe baasjes. Dat ging gelukkig geweldig, dus heeft hij daar ook nog 2 nachtjes gelogeerd. Zo konden we ook mooi zien hoe hij zich in huis en daarbuiten gedraagt. Af en toe behoorlijk blaffen tegen onbekende dingen en mensen, maar uit onzekerheid en zeker niet uit agressie. Het allerliefst ligt hij met z’n 35 kilo op schoot! Lekkere knuffelbeer.
Rinus had ondertussen een heel ander uiterlijk gekregen. Zijn haar was behoorlijk vervilt, dus Mascha had de tondeuse erop gezet, knappe vent hoor! Hij vond het trouwens heerlijk, zo’n korte coupe.

Zaterdag 22 oktober is er een gezin gekomen om te kijken of er een klik met hem was. Bouvierervaren mensen die in augustus afscheid hebben moeten nemen van hun vorige bouvier. Ze hebben zelf geen andere hond, maar wel veel honden in de buurt van vrienden en familie waar hij regelmatig mee kan ravotten. Op papier was de klik er en in het echt helemaal!
Hij is zaterdag gelijk meegegaan en het gaat heel goed met hem. Er worden lange wandelingen met hem gemaakt, ze hebben een prachtig nieuw tuig gekocht voor hem gekocht omdat hij toch nog steeds gevoelig in zijn nek is, hij mocht allemaal lekkere dingen uitzoeken bij de dierenwinkel en hij is vanaf nu goed zichtbaar in het donker. De vent laat zich lekker verwennen en wat is het hem gegund!

Update 14 november

Het ging de afgelopen week heel goed.
Wij zijn heel fanatiek met de tips van Marian aan de slag gegaan en dat gaat ook steeds beter. Behalve als er een andere hond of kat aan komt. Dan is hij niet af te lijden. Bij de training wel, maar hij vindt alles nog zo interessant. Afgelopen week heeft hij ook niet naar anderen gehapt.
Gisteren zijn we naar het bos geweest en daarna naar het koepeltje. Dat is een stukje strand waar honden het hele jaar door welkom zijn. Er is ook een restaurant bij. Wij zijn dit keer niet naar het strand geweest, maar in het restaurant.

Er kwam ook een stabij binnen, die heel rustig was. Het is heel goed gegaan. De serveerster stond vlak naast hem en over hem heen en hij vond alles prima. Fijn he. Het komt wel goed met Guusje. Helaas heeft hij nog wel veel last van zijn oren. Slaat regelmatig met zijn kop en krabt. Woensdag gaan we maar weer even naar de dierenarts.

Stichting
Bouviersupporters
Bemiddelt bij het herplaatsen van Bouviers
© Stichting Bouviersupporters 2010 - 2022