Atos
April 2016

Soms zijn er van die gevallen waar je alles voor uit de kast trekt. Eerst Lord Jupp en nu Atos. Deze jongen heeft niets dan tegenslagen gehad in zijn leven. Mishandeld, vernederd en gebroken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat meneer behoorlijk pittig is. En helaas zijn er ook bijtincidenten geweest. Maar wat zou jij doen als je aan je prikband opgehangen werd of geslagen met een leren riem? We dachten dat we een goed
thuis voor hem hadden gevonden waar hij, met de juiste gebruiksaanwijzing, gelukkig kon worden. En de berichten waren ook heel goed eerst. Atos deed het, met de juiste zachte aanpak heel goed. Jammer genoeg is er, door een inschattingsfout van het vrouwtje, weer een bijtincident geweest. Conclusie, Atos moest weg!

Via via hadden we een ander adres gevonden voor hem, maar na 1 dag is besloten dat Atos weer weg moest. En nu? Baasje wilde hem heel graag houden en het vrouwtje wilde hem in laten slapen. Over een dilemma gesproken. Samen met de Interessengemeinschaft Bouvier des Flandres en het baasje is besloten dat Atos, net als Lord Jupp naar een opvang in Duitsland zou gaan. Jupp gaat daar ook met sprongen vooruit en die kans verdient Atos ook! Ze blijken ook nog eens halfbroers van elkaar te zijn trouwens. Zijn baas heeft Atos naar Duitsland gebracht.

We zijn heel erg blij met de geweldige samenwerking met het opvangadres en de Interessengemeinschaft Bouvier des Flandres. Vanuit de Stichting maakten we al regelmatig een bedrag over voor Lord Jupp en dat gaan we uiteraard voor Atos ook doen.

Dat is mogelijk doordat De Stichting Bouviersupporters een geweldige achterban heeft waardoor er regelmatig donaties binnenkomen. Onze dank daarvoor!

Wij hebben de opvang uitvoerig vertelt wat er met Atos gebeurd is en welke problemen hij heeft.
Atos is een grote snelle waakse werkhond die zeer duidelijke baas nodig heeft die heel goed nadenkt hoe om te gaan met deze hond. Hij heeft een enorme bezitsdrang op voorwerpen. Er moet geen gelegenheid zijn dat hij in een situatie komt dat hij iets gaat bewaken waar een persoon bij is, bijv geen voerbak in zijn hok zetten waar hij bij is, je komt dan niet meer weg. Is dan zeer aanvallend op stokken en bewaakt extreem alles wat er in zijn buurt op de grond ligt.

De eerste berichten over Atos zijn optimistisch.

Atos geeft de indruk van een zelfverzekerde en evenwichtige hond te zijn.
Hij is niet agressief aanvallend, maar als je iets doet wat hij niet wil dan laat hij dat heel duidelijk merken.
Zondag was het enorm druk hier.  Ondanks alle honden , mensen, auto's  op voor hem vreemd terrein en vreemde verzorgers is hij erg rustig gebleven. Het maakte hem allemaal niet uit!

Maandag is  R. voor de eerste keer  uitgebreid  bij Atos geweest.  Atos verwelkomde hem vriendlijk. Toen R. met bladhark in hand naar hem ging heeft Ato slechts wat ingeademd en draaide zijn hoofd af.  Deed verder niets anders!
R. heeft het dagelijkse schoonmaakwerk  extreem luid en met grote gebaren gedaan , was geen probleem !
Ook met een stagiair ging het prima.
Atos  heeft ook kennisgemaakt met een Bouviervriendin, vond hij prima. Zij is ook blij met de knappe man.

Februari 2017

Atos vindt aaien en kroelen nu heerlijk. De afgelopen maand waren er aanmeldingen voor hem.
Helaas is de ene persoon niet op de afspraak verschenen (hij heeft zich nietm eens afgemeld) en bij de ander bleek later dat Atos mee moest om de krant op straat te verkopen. Niet zo'n goed idee.

Een leuke anekdote over Atos.
Hij krijgt nu al een tijdje gewoon droogvoer, dat verdraagt hij goed en hij lust het heel graag.
Af en toe te graag, dan schrokt hij het als een gek op en kotst het daarna weer uit. Daarom wilden ze hem in de opvang hem een anti schrok bak geven.
Om de levertijd te overbruggen kwamen de meisjes met het idee om een dikke steen in z'n bak te leggen. Wat denk je dat Atos doet?
Hij trekt zijn enorme bek open, pakt heel voorzichtig de grote steen en gooit die uit z'n bak en gaat onverstoord z'n brokken opvreten.

Atos gaat met M. zijn verzorgster af en toe een uurtje trainen buiten het erf.
In de kennel in de auto, andere honden die ze tegenkomen, nieuwe indrukken, alles is geen enkel probleem voor Atos.
augustus 2016

Atos ontwikkelt zich wel, maar het blijft oppassen met hem. Met teven gaat het goed. Met een reu is het uitproberen.

Atos was aan de diarree. Daarom is er een mest en bloedonderzoek gedaan. Daaruit bleek dat hij geen bacterie of parasiet heeft,  maar dat zijn nier- en lever waarden niet helemaal goed waren. Hij krijgt nu een tijd speciaal dieetvoer en gaat het beter met hem. Over een aantal weken wordt het onderzoek herhaald.

Helaas was zijn vacht zo verwaarloosd dat hij helemaal kaalgeschoren is. Hij is ook in bad geweest, dat vond hij helemaal niets. Met twee man moesten ze hem in bedwang houden.

Atos is d.m.v. een chip die een jaar werkt chemisch gecastreerd. Dit om te kijken of zijn gedrag ten goede verandert.  Door het dieetvoer is hij al wat in gewicht toegenomen.
oktober 2016

Atos is aanhankelijker geworden. Vindt aaien en kroelen nu heerlijk. Hij was nooit echt agressief maar waarschuwde wel als hij dacht dat iets hem wel eens zeer kon gaan doen, dit had te maken met negatieve ervaringen uit het verleden. Hij zal dit wellicht nog wel houden, kan alleen veranderen als er een enorme sterke vertrouwensband is. Hier in de opvang gaat dit al zeer goed maar bij elke nieuwe persoon moet je dit weer opbouwen.
mei 2016:

Inmiddels hebben de mensen van de opvang een aantal weken met Atos gewerkt. Hun omschriijving van Atos:

Atos is een sterke hond die precies weet wat hij wil en wat hij kan!
Hij heeft geleerd dat hij zichzelf kan doen gelden door zich te verdedigen en hij dat doet hij dan ook!
R. kan nu al meer met hem doen dan de vorige eigenaars, maar als R. iets doet wat Atos niet wil - bijvoorbeeld, hem opzij duwen om de teef te halen - dan gromt hij ook naar R. Met hem een gevecht aangaan heet totaal geen zin en werkt averechts. Atos is dominant , maar ook een hele eerlijke hond. Hij doet niets achter je rug. Met hem moet je vriendschap sluiten, zodat hij zegt: “ Oke, ik wil eigenlijk niet wat je nu aan het doen bent, maar ik zal het tolereren, omdat je mijn vriend bent.”
En het is dan toch zeker een zeer goede, trouwe vriend !

December 2016

Met Atos gaat het goed. Hij vindt een van zijn verzorgsters het einde en doet alles voor haar. Helaas kan Atos niet met haar mee. Zij woont nog bij haar ouders en broertjes en zusjes.
november 2016

Atos vindt het fijn buiten, op een groot grondstuk waar hij lekker lopen kan.
Hij accepteert een onderdanige teef
Met dominante reuen gaat hij het gevecht aan.
Hij kan enthousiast aan komen lopen, vindt aaien en aanhalen fijn maar zijn gedrag kan ineens omslaan naar grommen. Als je hem dan met rust laat is het goed. Ga hem dan NIET corrigeren!
De trainer kan al heel veel met hem doen maar als hij bv Atos aan de kant drukt om het teefje uit de kennel te halen, begint hij te grommen. Het geeft totaal geen zin om hem dan te corrigeren, ga het uit de weg. Atos geeft duidelijk aan wat hij wel en niet wil, hij is een hele eerlijke hond.
april 2017

Atos is gecasteerd. De operatie is goed gegaan. Toen hij onder narcose was is hij ook geschoren.
Hij heeft weer veel geleerd.
Hij hoeft geen muilkorf meer om. Alleen nog bij een bezoek aan de dierenarts.
Aan de riem loopt hij nu goed en rustig mee. En reageert niet meer bij het passeren van een reu.
Op onbekende mensen reageert hij niet als ze hem negeren. Als ze hem aanstaan dan zoekt hj contact.

augustus 2017

Er heeft zich een belangstellende gemeld voor Atos. De mensen die in 2012 Nando in huis hebben genomen willen graag kennis met Atos maken. Met Nando gaat het geweldig hij is al weer 12 jaar.
Omdat het best een lange reis is en de mensen Nando en zijn vriendin Mia niet zo lang alleen willen laten gaan R. en S. met Atos in september naar hen.


september 2017

De kennismaking is echt goed gegaan!
B en M hebben ons verwelkomt en toen  zijn we met Atos , de oude Nando en de 6-jarige dog Lady Mia gaan wandelen. Ze  liepen aan de riem naast elkaar. Dat ging goed. Daarna naar een grote weide, waar we laten ze allemaal los gelaten hebben.  Nando en Atos hebben kort aan elkaar geroken en gingen hun eigen weg. Mia wilde Atos provoceren die reageerde niet. Wat de dame zeer irriteerde, erg grappig .
Daarna hebben we Atos kennis laten maken met al het andere vee, paarden, schapen, kippen en lammeren. Eerst nog met een hek er tussen.
Toen kwamen de kinderen van de buren, die ook vaak in de tuin zijn - ook geen probleem!
Maar toen een wesp kwam die om hem vloog had hij genoeg gehad en ging hij bij de garage liggen om te rusten.
Het ziet er goed uit!
De nacht was rustig en ontspannen. Het is Atos gelukt om van het wintertuin in het appartement te komen. Waar hij op de bank is gaan liggen. Wat was hij blij! M. was minder enthousiast, B. vond het leuk! Ze is verliefd op de hond en Atos vindt het erg leuk in het nieuwe huis!
Stichting
Bouviersupporters
Bemiddelt bij het herplaatsen van Bouviers
Stichting Bouviersupporters 2010 - 2023