Soms lopen herplaatsingen niet zoals wij het allemaal wensen en gedacht hadden.
Zjeng, de hulphond, moest herplaatst worden omdat hij vanwege HD en ED zijn “zware werk” als hulphond niet meer mocht uitoefenen.
Wij kregen de lastige klus om een perfect adres te zoeken bij mensen die het geen probleem vonden en die wisten hoe je langzaamaan spieren moet gaan opbouwen zodat hij als huishond een mooi leven zou gaan leiden.
Dat adres vonden we, iemand die op de hoogte was en ervaring had met deze dysplesievorm. Iemand die ook nog eens in haar naaste omgeving beschikte over mensen met medische know how. Er waren wel een aantal katten op het nieuwe adres, maar Zjeng kende katten die in de tuin kwamen, een kat bij vrienden van de oude baas en was zo goed getraind en opgevoed dat wij er vanuit gingen dat dit geen problemen zou geven.
De kennismaking verliep uitermate goed.
Zjeng verhuisde een aantal weken later en werd omgedoopt naar Kobus.
Al vrij snel kwam van het nieuwe baasje het bericht dat hij het super deed, hij was lief, vrolijk, speels etcetera, echter hij fixeerde extreem op de katten. Ze ging met tips van ons aan de slag. Het verbeterde helaas niet dus hebben we onze Bert ingeschakeld. Met de nieuwe tips van Bert werd er weer verder gewerkt aan de relatie tussen katten en hond. Vervolgens is Bert op huisbezoek geweest.
Bert gaf al wel aan dat het erg moeilijk zou gaan worden.
Na een zoveelste incident met een kat heeft het nieuwe baasje besloten om toch afstand te doen van Zjeng. Ze moest er niet aan denken dat Zjeng echt een keer een kat te pakken zou krijgen, ze moest continu alert blijven en gaf aan dit niet langer vol te kunnen houden.
Het oude baasje van Zjeng werd op de hoogte gesteld. Na overleg met haar hondentrainster en met ons werd besloten Zjeng terug te halen.
Zjeng zal geen zware taken krijgen want daar is inmiddels een nieuwe Bouvierpup voor in opleiding. Zjeng gaat wel mee naar de hondentraining maar gaat voor het “fun” gedeelte zodat hij zijn eigen aangepaste taakjes krijgt.

Hoe kon het nou toch zijn dat het niet goed ging???
Bert had daar een mooie uitleg voor:
Zjeng is van mavo/ havo niveau teruggegaan naar de basisschool. ( die had hij in z’n jonge leventje overgeslagen) Vanaf pupleeftijd zijn zijn hersentjes enorm gestimuleerd. Ondanks dat hij veel uitdaging kreeg was het niet voldoende en dat reageerde hij af door zich op de katten te richten. Hadden we dit kunnen voorzien? Nee, niemand kon dit voorzien.
Duidelijk is dat Zjeng toch een takenpakketje moet krijgen welke niet te zwaar belastend is voor z’n heupen. Samen met de hondentrainster gaan de baasjes nu kijken wat er mogelijk is zodat Zjeng kan blijven.

Wij hopen met heel ons hart dat Zjeng voor altijd thuis kan blijven.

En dan gaat in september op een avond de telefoon.
Ik (Marian)  krijg een zeer vriendelijke dame aan de telefoon die mij vertelt dat zij na heel veel wikken en wegen besloten heeft dat ze voor haar boef van acht maanden een nieuw thuis zoekt.

Gedurende het gesprek begreep ik dat zij een beperking heeft en dat zij haar honden zelf opleidt als hulphond. Dit houdt in dat de hond haar dingen aan moet geven die zij laat vallen, maar ook bijvoorbeeld haar jas uittrekt of laden opentrekt. Het vak van hulphond is zeer gevarieerd en vergt nogal wat van een hond en is best zwaar. Veel meer dan van een doorsnee huishond.

Zij vertelde mij dat ze op enig moment iets constateerde in het lopen van Zjeng. Hierna heeft ze contact opgenomen met de orthopeed. Aanvankelijk zag de orthopeed niets bijzonders. Hierna hebben ze röntgenfoto's genomen. Hieruit bleek dat er wel degelijk iets aan de hand was. De foto's wezen uit dat er sprake was van HD en ED (voor de duidelijkheid, de ouders van deze bouvier zijn hiervan vrij). Vervolgens hebben we over alternatieven gesproken, de zogenaamde Pennhip methode, aanpassingen, kan de hond toch thuis blijven etc. etc.

Na een heel lang telefoongesprek en ook de vele contacten na deze avond, na het doorsturen van de foto's naar de dierenarts die aangesloten is bij onze Stichting, kwamen we tot de conclusie dat Zjeng geen hulphond kon worden. Ook haar conclusie was dat de aansluiting van de heupen slecht was waar wel wat aan gedaan kan worden, maar nooit helemaal top zou worden. Een teleurstelling.

Dan komt de volgende optie: kan Zjeng gewoon thuisblijven? Ook hier kleven zoveel mitsen en maren aan. De dame kan niet met twee bouviers op pad kan. Waarvan er één wel opgeleid is, maar buiten spel moest worden gezet of thuis moest blijven en dan opnieuw een pup gaan opleiden.

De vraag in deze is altijd, waar is de grens? Inmiddels was ik er helemaal van overtuigd dat deze dame zoveel van haar Zjeng hield dat zij alleen het beste voor hem wilde. Thuisblijven en hem buitenspel zetten zou hartverscheurend voor hem zijn.

We besloten dat we Zjeng zouden opnemen en te gaan zoeken naar een nieuw thuis waar hij wel tot zijn recht zou komen. Ik heb haar eerlijk vertelt dat dit zeer lastig zou worden. Want wie wil een jonge hond waarvan nu al bekend is dat hij  hd heeft en wie kan hem daarin begeleiden?

Maar soms gebeuren er kleine wondertjes. Ook nu. Een dame nam contact met ons op omdat ze onze oproep gelezen had en helemaal verliefd was op Kanjer. Na een aantal gesprekken, waarin haar eerlijk en uitgebreid vertelt is over de aandoeningen van Zjeng, bleek dat zij ervaring had met een soortgelijke aandoening bij honden en omringd is met specialisten die haar zouden helpen in het begeleiden van Zjeng.

Kort daarna hebben we de beide dames met elkaar in contact gebracht en werd er afgesproken elkaar te ontmoeten om te kijken of de klik wederzijds was met Zjeng. Jantina stond paraat om bij deze ontmoeting aanwezig te zijn, wat natuurlijk altijd heel fijn is omdat een neutraal iemand bij een emotionele ontmoeting een ruggensteun geeft. Tijdens deze ontmoeting bleek Jantina deze dame te kennen uit de hondenwereld.  Weer een toeval!

En ja, er was een klik! Zjeng was ontspannen bij de ontmoeting en ging rustig tussen beide dames in liggen. Iedereen had een goed gevoel en dat moet ook zo zijn.

Afgesproken werd dat de baajes Zjeng over een aantal weken zou brengen. En dat gebeurde ook. Inmiddels is Zjeng bij zijn nieuwe baas en we kunnen wel zeggen dat het bijzonder goed met hem gaat. Omdat hij natuurlijk veel geleerd heeft blijft zij Zjeng kleine, niet belastende taakjes geven wat hij met veel enthousiasme uitvoert.

Inmiddels heeft een nieuwe pup zijn intrede gedaan en rust de schone taak hem opnieuw op te leiden als hulphond.
Zjeng gaat een mooi nieuw leven tegemoet waarin hij alle begeleiding krijgt die een hond kan wensen.

En wij? Wij gaan alles op de voet volgen want Zjeng zit ook in ons hart.update 21 oktober

Vandaag is Zjeng door zijn bazen naar zijn nieuwe adres gebracht.
Zjeng was onderweg zeer onrustig alsof hij het aanvoelde. Bij de nieuwe baas thee gedronken. Toen we vertrokken hebben we hem nog een lekker bot gegeven. het is zo moeilijk. Hoofd en hart zijn tegenstrijdig, maar we zijn er van overtuigd dat Zjeng het beste plekje gevonden heeft.

Het nieuwe baasje gaat hem Kobus noemen. Hij is nog wel wat onrustig, maar heeft al even in de tuin gespeeld en heeft ook al gegeten.


Zjeng is gereserveerd.

De kennismaking is goed verlopen. Om iedereen de gelegenheid te geven afscheid te nemen gaat hij over een paar weken verhuizen.

Omschrijving door de huidige eigenaar:

Met heel veel verdriet moeten wij afscheid van Zjeng nemen. We moeten aan het belang van Zjeng denken. Wij kunnen hem niet genoeg noodzakelijke beweging geven. . 

Zjeng is een vrolijke, leergierige, gezellige, lieve goed luisterende jonge Bouvier.
Hij is erg gesteld op menselijk gezelschap. Houdt van wandelen op een hoog tempo en zal op volwassen leeftijd veel beweging naast de fiets nodig hebben.

Voor Zjeng zoeken wij mensen  die van wandelen en fietsen houden. Die hem verder begeleiden tot een stabiele volwassen hond.


.
Zjeng
Naam Zjeng
Geboortedatum: van december 2016
Geslacht: reu
Ras: Bouvier
Stichting
Bouviersupporters
Bemiddelt bij het herplaatsen van Bouviers
© Stichting Bouviersupporters 2010 - 2023