Itam
Itam is een reu geboren in september 2012. Het is een leuke overenthousiaste, lieve, speelse hond. Kent veel commando's. Hij werd bij ons aangemeld vanwege ziekte van zijn baas. Door die omstandigheden kon Itam gewoon zijn energie niet kwijt. Als hij uitgelaten werd was het net een jong veulen met bokkensprongen en al.

Op verzoek van de Stichting Bouviersupporters is de aan de stichting verbonden hondengedragsdeskundige Bert Smallenbroek bij Itam geweest om hem te beoordelen op zijn trekgedrag.

Zijn oordeel:

Test: Itam laten lopen aan een slappe lijn

"Binnen lag Itam aan de voeten

Buiten liep Itam binnen 10 minuten op zijn gemak mee. (zie filmpje)

Neem je hem mee voor een wandeling is Itam erg enthousiast, dit begint met trekken aan de riem. Hij ervaart de buiten lucht en de ruimte. Maar op het moment dat je consequent met hem loopt begrijpt hij heel snel dat buiten wandelen regels met zich mee brengt. Aan die regels zitten grenzen. Het is dus belangrijk dat hij een consequente baas krijgt met duidelijke regels. Hij heeft behoefte aan een baas die leiding neemt en geeft.
Zeer vriendelijk, vrolijke speelse hond die veel energie heeft. Omdat er weinig met hem gedaan is lijkt het of hij buiten ontploft van de energie. Itam is ongeschikt om mee te werken, IPO, KNPV, speurwerk.
De verwachting is dat het trekken met training in korte tijd af te leren is.
Zijn vacht is wel in een mindere conditie." (Daar word nu aan gewerkt bij het pension d.m.v. andere voeding en de juiste vachtverzorging.)
In september had Itam twee maal een kennismaking met zijn mogelijk nieuwe baasjes. Beide gingen niet door. Voor de ene kwam het toch te snel na het overlijden van hun 'oude' bouvier en de ander dorst het vanwege het onstuimige gedrag van Itam niet aan.

Op drie oktober was er weer een kennismaking. Deze familie zag het helemaal zitten met Itam. Zowel bij ons als bij het voormalige baasje hebben zij aangegeven dat zij het drukke gedrag van Itam buiten prima aan konden. Na een korte wandeling hebben zij Itam meegenomen.

De eerste berichten waren zeer positief, alles ging ZO goed.
Ze zijn met hem naar een trimsalon en dierenarts geweest. Daar heeft hij zich prima gedragen.

Op zes oktober hebben zij contact opgenomen met Bert.
"Volgens mevrouw had Itam EEN UUR lang rondjes om haar heen gerend zonder aandacht voor haar.  (Een uur is best lang )
Daarom hebben ze hem maar los gelaten op een afgeschermd terrein met een hek van 1 meter hoog. Daar ging hij bijna overheen. Vervolgens wilde hij niet luisteren,  niet raar als je al je opgekropte frustratie kwijt moet. Hij is eindelijk vrij!!! Mevrouw kon al niet meer met hem lopen en ook haar man gaf al bijna de moed op. Altijd honden gehad maar dit nog nooit meegemaakt
."

Bert heeft hen gezegd:
"Dat zij veel te snel veel te veel van Itam willen. Dat het een week of 2 duurt voor dat Itam tot bedaren komt BUITEN. Alle opgekropte energie moet er uit. En heeft hen aangeboden regelmatig te bellen om hen te begeleiding door deze eerste 6 8 weken."

Zeven oktober hebben zij Bert weer gebeld dat het niet goed ging en dat zij Itam bij een asiel hadden aangemeld.  Daarop hebben wij contact met de familie opgenomen:

"Meneer is er achter gekomen dat Itam te hoog gegrepen is en blijkt een hartprobleem te hebben waar wij niet van op de hoogte waren. Itam is een schat van een hond. Zit geen kwaad in. Luistert in huis als de beste en houdt van kroelen. Maar hij meneer wordt zenuwachtig van hem en krijgt last van zijn hart. Itam moet weg."

Wij werden voor het blok gezet: Voor Itam nu meteen een ander adres hebben of hij gaat naar het asiel.

Gelijk hebben wij team Bouviersupporters en Bert crisisberaad gehouden (terwijl de meeste van ons gewoon voor hun werkgever aan het werk waren) om alles op alles te zetten om te voorkomen dat Itam in het asiel zou belanden. Er werd heel veel gebeld om la minuut een oplossing te vinden.

Op de wachtlijst staat nog een familie die belangstelling voor Itam heeft. Zij werden ook benaderd. Zij wilde daar even overnadenken en zouden ons dat morgen laten weten.


8 oktober

De tweede eigenaar van Itam belde: "Itam gaat hoe dan ook vandaag nog weg."

Ook bericht van de belangstellenden: "Zij wilden heel graag kennismaken met Itam. Echter zij kunnen Itam pas over twee weken in huis nemen, omdat, als hij komt, ze direct een goede start willen maken."
Dat is voor nu te lang. Dus weer bellen om een tijdelijke oplossing te vinden voor Itam.

Uiteindelijk heeft Bert een pension in zijn omgeving gevonden waar Itam naar toe kon. Ook een pension vinden viel i.v.m. de herfstvakantie nog niet mee. De meeste zaten vol.
Itam kan daar tot rust komen, weer wennen aan de vrijheid en Bert kan met hem trainen.
Stichting Bouviersupporters draagt de kosten voor verblijf, voer en training. De tweede eigenaar heeft wel een bijdrage in de kosten gedaan.

De tweede eigenaar heeft Itam naar Bert gebracht.

Bert deed ons verslag:

"Itam liep een uur onrustig over ons erf. Vervolgens voor klein uurtje mee geweest in mijn auto, dan is hij rustig. Vervolgens weer een uur over ons erf gelopen. Ik merkte vooral dat hij erg reageerde op de onzekere situatie.
Hij was erg voorzichtig met benaderen van mij toen ik de lijn liet zien en hem riep. Na 1 2 minuten geduld kwam hij rustig naar mij toe en kon hem zonder problemen aanlijnen.

Op naar het pension.
In de auto vond hij lastig (volgens mij vanwege de kooien) want in de auto op zich GEEN PROBLEEM, hij sprong er gewoon in.
Het was even dirigeren naar een kooi. Eenmaal in de kooi, geen punt. Toen hij er weer uit mocht bleef hij achterin liggen, zonder enig probleem kan ik zijn halsband vastpakken en hem er uit begeleiden. Dit was beide keren precies hetzelfde gedrag.

Aangekomen bij het pension is hij een binnenkennel in gegaan.
Het terrein is geheel met een twee meter hoog hek omheind. Er is een speelveld waar de honden zoveel mogelijk rond mogen lopen. De mensen zijn bijna altijd thuis.

De nieuwe belangstellenden hebben mij gevraagd of het mogelijk is dat zij dit weekend alvast kennis kunnen komen maken met Itam. Ik zal een afspraak maken en daarbij aanwezig zijn."


9 oktober

De eerste baasjes van Itam op de hoogte gebracht dat Itam in een pension verblijft. Zij zijn uiteraard net zo geschrokken als wij. De eerste berichten ook naar hun toe waren alleen maar positief. Ook zij hebben een totaal verkeerd beeld gekregen, want ook in hun ogen leken ze zeer geschikt. Ze zijn blij dat Itam nu bij Bert in de buurt zit en willen graag op de hoogte gehouden worden, wat wij uiteraard zullen doen.

Zondag 12 oktober staat de kennismaking  gepland. Itam blijft daarna nog wel in het pension.

12 oktober

Vandaag was de kennismaking van Itam en zijn nieuwe familie. Dat is heel goed gegaan. Ze hebben met zijn alleen lekker op een speelveld vertoeft.  Itam en de kinderen hebben zich voorbeeldig gedragen. De kinderen konden hem commando's geven.


Itam is al een stuk rustige buiten.

De familie gaat nu hun een hek om hun terrein zetten en dan kan Itam komen.

In de tussentijd gaat Bert verder met trainen. Eerst op het veld en dan ook een paar keer wandelen in steeds drukkere gebieden.


21 oktober

Bert is  vanmorgen bij Itam geweest en deed ons verslag:

Itam begint zich te vervelen, en zoekt jammerend en piepend contact met de pensionhouders. Voor de rest doet hij het prima.
Ben met hem wezen fietsen, na +/- 1 km ging dat super.
In de eerste km wat tegenhouden i.v.m. harder lopen dan ik kan fietsen en 1 keer voor mijn fiets langs springen. Geen valpartij.
Na die km een beetje zoeken naar de lengte van de lijn 0,75 tot 1,5 meter.
Als hij in de berm kan lopen geeft hij daar de voorkeur aan. Lijn dan 1,5 meter niet strak maar net mooi slap genoeg.
Bij een drukkere weg en in een dorp, lijn 0,75 meter en in een keurig vlakke draf loopt hij naast de fiets.
Ik wil niet dat hij trekt, dus het eerste gedeelte proberen zon hoog mogelijk veilig tempo dat hij even lekker los kan gaan.
Vervolgens +/- 5 km keurig met soms een lichte correctie (hij wil telkens op de stoep gaan lopen) naast de fiets. Hij heeft 7,5 km in een half uur gelopen.
Het lijkt er bijna op alsof hij het kende.

Het is een scheet. Ik proberen de komende tijd dit te herhalen.


26 oktober

Bert is weer wezen fietsen. 7.5 km in 20 minuten. Nu de eertse 100 meter onrustig, daarna als een speer. We hebben 2/3 buiten de bebouwde kom gefietst.
Ik wil hem zo naast de fiets leren lopen dat de nieuwe eigenaar het zo over kan nemen. 7 8 km per uur. Hij doet het keurig.


27 oktober

Vandaag weer 7,5 km gefietst. Het ging super met Itam.
Ook heb ik wat geoefend met andere honden, gaat ook super, hij negeert ze bijna allemaal.

Ondertussen zitten de nieuwe baasjes niet stil. Het werk aan het terrein zit wat tegen. Er zitten allemaal boomwortels in de weg, maar de basis staat!
Naar verwachting is het uiterlijk niet dit weekend maar het weekend erop klaar en kan ons leven met Itam beginnen. Wij verheugen ons daarop.


2  november 2014

Weer met Itam gefietst.
Ik ga binnenkort eens rond kijken om samen met Itam een cursus te volgen, maar laat hem eerst hier wennen en tot rust komen.
12 november

Het gaat echt super. Trekt niet. Kent heel veel commando's. Als je te lang staat te praten geeft hij dat duidelijk aan Lachebekje (zwart-wit) het is echt een schat!
Hij is wel totaal wereldvreemd. Gisteren bij ons thuis deed mijn man de radio aan en toen had je die blik van hem moeten zien, hij snapte er niks van.
Hij schrikt van bv dichtslaan van autodeuren.
In het bos geniet hij volop, gekke rondjes rennen en racen.... Er gaat een wereld voor hem open!

Antwoord van Bert:
Radio kent hij wel, zo wel bij zijn vorige eigenaar als bij het pension. Misschien moet hij nog wennen aan de hardrock muziek.
Autodeuren kent hij van mijn auto, die werden regelmatig open en dicht, gedaan als hij daar in de buurt was om mijn fiets in en uit de auto te pakken. Hij zat dan met zijn lijn aan de trekhaak.


13 november

Itam is echt een schat! Hij is al erg op mij gericht en houd mij heel goed in de gaten.
Vandaag naar de zandverstuiving geweest, want hij zit boordevol energie!
Ik had er alle vertrouwen in dat hij wel bij ons zou blijven en dat deed hij!

Zie hem eens genieten:
Ook bij de nieuwe eigenaren schiet de verbouwing lekker op. Het wachten is op het hok waar Itam zich in terug kan trekken als het hem te veel wordt.
Vanmiddag waren zij in het bos en het jongste kindje heeft allemaal stokken gezocht en meegenomen voor Itam, want dat is speelgoed voor een hond zei hij.


10 november

Itam is vandaag geplaatst.

Berichtje van de nieuwe eigenaren:
Hij is thuis.... alleen de afrastering was toch niet zo goed, want hij was met vijf minuten dwars door de heg de straat op. Gelukkig liep daar nog een hond en daar stond hij bij stil.
Hij zit nu even in de schuur.

Er is nog niet met hem gefietst, wel al gelopen en dat ging goed.


11 november

Bericht ontvangen:

Het gaat heel goed met Itam! hij wil héél graag bij de mensen zijn.
Helaas kregen we op 17 november een bericht:

Wij gaan niet verder met Itam.

Itam accepteert maar 1 baas en dat is mijn man. Ik kwam net bij hem en hij ging als een idioot te keer. Als mijn man bij hem komt is en niks aan de hand. Dit gedrag heb ik hem ook al zien doen bij andere honden, dieren en kleine kinderen op fietsen. En de kinderen worden nogal panisch van hem, omdat hij zo hoog kan springen. Itam is een eerlijke hond die een mannelijke baas verdient.

Graag hoor ik of jullie hem terug willen of dat wij zelf op zoek moeten naar iemand anders.

Dit hadden wij noch Bert verwacht. Itam is weer naar het pension gebracht.

Zowel de ervaring van Bert als van de pensionhouder is dat Itam een zeer lieve aanhankelijke ietwat onstuimige boef is met een hart van goud. Er zit geen greintje agressie in hem! Het is een jonge hond die gek is op lange wandelingen etc. zodat hij zijn energie kwijt kan.

In de tijd dat wij bezig waren met de familie had zich echter nog een belangstellenden voor Itam gemeld. Deze sprong een gat in de lucht toen wij hem belden dat Itam weer beschikbaar is. Hij heeft meteen contact met Bert opgenomen. Itam krijgt daar gezelschap van een teefje van 7 jaar en een reu van 13 jaar. Deze waren ook niet de makkelijkste toen ze bij hen kwamen.


Zondag 30 november was de kennismaking.

De klik was er meteen. Itam sprong  vrolijk achter in de auto. Onderweg moesten ze tanken en toen heeft Itam zich maar naar voren gewurmd en heeft de rest van de reis op de achterbank met de kop tussen de voorstoelen gezeten.

De andere twee boeven zitten nu in de kennel met ren om morgen bij daglicht de honden op neutraal terrein kennis te laten maken. Itam is lekker binnen. Ze zijn dolgelukkig met deze grote knuffelkont.


2 december

Even gebeld .... Het gaat super met Itam.
De kennismaking met Gaby en Dex  hun twee Bouviers is goed verlopen. Dex en Itam hebben elkaar 1 x bij de kop gehad en nu is het klaar.
Dex is de baas, ondanks dat ie oud, doof en bijna blind is.
Gaby en Itam is dikke mik. Ze liggen heerlijk rug aan rug te slapen.
Eerste nacht in de gang geslapen .. Even kort gepiept, waarop meneer hem even rustig vanaf de slaapkamer heeft toegesproken en toen was het goed.
Itam loopt al los in de tuin ... Wel met een lange lijn aan zodat ze hem wel ff kunnen corrigeren indien nodig. Wandelen is wel punt van aandacht.
Maar dat komt helemaal goed. Alles met rust opbouwen.
Foto's volgen, want ze hebben er al zat gemaakt.

4 december

Mailtje ontvangen.
Hier dan een paar indrukken van itam en zijn nieuwe huis genoten.
Itam voelt zich al helemaal thuis loopt met de twee andere door de tuin. Heeft gisteren met de de baas met de bal gespeeld vond hij geweldig. Ook heeft hij al kennis gemaakt met de vijver waar hij in plonste, kwam er helemaal groen uit want ligt vol met kroos. Is toen afgespoeld , wat hij helemaal niet leuk vond met twee handoeken afgedroogd en bij de kachel.

Buiten de tuin gaat het nog niet zo, maar dat komt wel, alles op zijn tijd.

Groetjes van de hele familie
14 december

Even een berichtje over Itam!

In huis was hij al gauw gewend en luisterde heel goed.
Ook was hij heel rustig en s'nachts slaapt hij heel vast.
Met de andere Dex en Gaby is hij vrienden en is zelfs een beetje jaloers en drukt zich dan op de voorgrond.

Vandaag is P.op een speciale fiets een eind gaan fietsen en dat ging ook super!,hij kijkt niet om naar voorbijgangers, honden of auto's en loopt gewoon door.
Na het fietsen aan de wandel netjes naast de baas zonder te trekken. Dus je ziet wel dat het erg goed met itam gaat en dat het een voorbeeldige hond gaat worden.

Hij is een echte kroelkip net als Gaby. hij helpt de baas met kachelhout sjouwen iedere keer pakt hij dan een stuk hout uit de kruiwagen en gaat erop liggen kauwen en zo verschillende keren. Dus de baas moet twee keer het werk doen.

Bouviersupporters
Bouviersupporters
Het team van Stichting Bouviersupporters en Bert zijn ontzettend blij met hoe het met Itam gaat en bedanken P en B voor de kans die ze Itam hebben gegeven.
Stichting
Bouviersupporters
Bemiddelt bij het herplaatsen van Bouviers
Stichting Bouviersupporters 2010 - 2023