Is een muilkorf zielig?
 
Een muilkorf is toch nog wel bij veel mensen een dingetje.
De muilkorf heeft een slechte naam. Als je hond een muilkorf om heeft
dan krijg je regelmatig opmerkingen als ‘ wat zielig!’ of ‘wat gemeen!.
Een met zorg uitgekozen goed passende muilkorf is niet zielig! 
In principe kunnen ze er alles mee, behalve hun tanden
ergens in zetten.


Honden die er een om hebben worden vaak met een grote boog gemeden.
Jammer, want er zijn meerdere redenen waarom mensen er voor
kiezen om hun hond een muilkorf te laten dragen. Het is vaak een hulp-
middel om het gedrag te veranderen door middel van training.

Het spreekt juist voor die mensen die hun hond een muilkorf om doen.
Ze willen hun hond, de mensen en honden om zich heen beschermen en
het zekere voor het onzekere nemen. Het gedrag van je hond heb je niet
helemaal zelf in de hand. De meeste mensen met honden met gedrags-
problemen hebben hier zeker niet zelf voor gekozen.

Een hond met een muilkorf is niet per definitie agressief. De meeste beten komen voort uit angst. De hond was zo bang dat hij geen andere manier meer zag om zichzelf te beschermen dan door te bijten.  Natuurlijk is het voor iedere hond belangrijk dat je dit soort situaties probeert te voorkomen. Maar je hebt niet alles zelf in de hand en je hond kan door omstandigheden, al is het verkeerd gedrag van anderen, toch nog schrikken. Door je hond te leren om een muilkorf te dragen kun je voorkomen dat dit soort momenten uit de hand lopen en je hond weer bijt.

Ook kan een hond die alles wat hij op straat vindt eet kan uit voorzorg een muilkorf dragen. Of de hond heeft zo'n sterkte jachtdrift dat hij achter ieder vogeltje en konijntje dat hij ziet aan wil. Dit hoeft op zich geen probleem te zijn, behalve wanneer hij ook nog eens snel genoeg is om dat konijn te vangen. Vooral veel windhonden eigenaren hebben dit probleem. Veroordeel niet, maar vraag gewoon waarom de hond een muilkorf om heeft.

Benji onze vaste columnist in ons magazine draagt ook een muilkorf. Hij noemt het zelf een feestneus.
Zijn kolom hier over:

Ik wil jullie wat vertellen over m'n feestneus.
De vrouwelijke 2bener zet regelmatig filmpjes op facebook.
Daar heb ik dan m'n feestneus op.  Maar dan komen er vragen, soms
netjes soms niet zulke nette opmerkingen.... vandaar .

Toen ik hier kwam wonen ging dat eigenlijk best goed.  Maar na een
poosje kreeg ik het op m'n heupen.  Volgens de vrouwelijke 2bener
normaal maar leuk was het niet.  Ja ook dat geef ik nu toe. Ik vond dat
ik alles moest controleren en de baas spelen. 

Nu zijn die 2beners best streng.  Dus ik moest echt soms alles op alles
zetten om mijn zin door te drijven.  Ken je die kleine  2beners?
Je weet wel van die krijsende stampende jankende dingen.... ja?
Nou zo deed ik ook. Maar dan op de bouven manier.....

Was bang van alles. En m'n broer grijpen was 1 van m'n favo dingen....
nu niet meer hoor.  Achteraf ben ik er niet trots op. Maar zo was er
het 1 en ander gebeurt. Ook bij wandelingen dat ik dus een feestneus
op moest.

Ik vind het helemaal niet erg.  Kan er alles mee. Spelen, eten en drinken. Alleen niemand meer verwonden.  Dat was de reden.Want volgens de 2beners mag ik buiten niemand van de fiets trekken of met de tanden wegjagen... En soms lag het echt niet aan mij hoor. 

Dan deden vreemde  2beners hun handen naar me toe. Ik hou daar echt niet van. En de 2beners zeggen er wat van.... maar dan hebben ze niet geluisterd . Dus echt soms moest ik.... Gelukkig nu niet meer.  Hihi zie er met die neus niet zo vriendelijk uit denk ik.  Ze blijven in ieder geval goed uit de buurt. Relaxter voor mij en m'n 2 2beners....

Nu denk je misschien.  Klaar ! Opgelost! Nou zo werkt het hier niet kan  ik je vertellen.
Ik krijg ondersteuning met homeopathie. Raar gedoe hoor ergens aan ruiken.  Moet ik wel zeggen, voel me er wel beter door.  En de 2beners zien hierdoor positieve veranderingen bij mij.  Ben niet meer alles aan het controleren. Kan gewoon rustig slapen. Dat deed ik eerst niet hoor. Ben je gek ik had het veel te druk met alles!

En trainen, oefenen en oefenen... op van alles.  Niet alleen aan de lijn. Maar bij alles, alleen heb ik het soms niet in de gaten.  Maar ik voel me beter en ga veel meer leuk vinden. En ja die feestneus geeft me steun.... Pas was hij los gegaan toen we gingen wandelen... ik stopte en verzette geen stap meer……. Feestneus goed en hop gaan......

Binnen zijn we hem aan het afbouwen.  Maar dat vind ik eng. Stel je voor dat.... maar de 2bener doet het rustig. Ze kijken goed naar me. En als ik erg onrustig of gestresst word mag ik m gelukkig weer op. Komt wel goed zeggen ze. Daar vertrouw ik op.  Want er zijn een heleboel dingen al gelukt.  En dit kunnen we ook!

Dus mensen ik ben niet zielig, ongelukkig of heel erg gevaarlijk... Ik ben bezig om dingen te leren.  En ik doe dat met m'n feestneus op.


# Benji
Ook kan het wennen aan een muilkorf handig zijn om te voorkomen dat jij of de dierenarts gebeten wordt bij het uitvoeren van een medische handeling. In stressvolle situaties is er geen tijd om rustig aan een muilkorf te wennen.

In sommige landen is het dragen van een muilkorf verplicht. Soms geldt de verplichting alleen voor bepaalde rassen, of alleen op bepaalde locaties. Houdt hier rekening mee als je op vakantie gaat.

Een ’snuitje’ is geen muilkorf.
Een snuitje is een soort koker van stevige stof die aan het einde open is en om de neus van de hond wordt geschoven. Het snuitje is alleen geschikt voor momenten waarop de hond een korte tijd gemuilkorfd moet worden, bijvoorbeeld bij de dierenarts. Met een snuitje zit de bek zo dicht dat de hond niet kan hijgen. Ook braken met een snuitje om is gevaarlijk, de hond kan dan stikken.

Een echte muilkorf is een korf van kunststof, leer of metaal die om de bek van de hond wordt geschoven en wordt vastgezet met een band achter de kop. Deze is voor de hond veel prettiger, omdat de hond er goed in kan ademen en hijgen, hij kan ermee drinken en zelfs koekjes eten.

Let bij het kopen van een muilkorf op dat de muilkorf de juiste maat heeft. Niet de schofthoogte maar de vorm en het formaat van de bek zijn hierbij belangrijk. De muilkorf moet goed passen. Een muilkorf die te klein is gaat knellen. Eentje die te groot is schuift en kan daardoor de ogen beschadigen. De korf moet lang genoeg zijn en niet tegen de neus duwen. Ook mogen er geen harde of snijdende randen aan zitten.

Leer de hond stapje voor stapje aan de muilkorf te wennen. Houd de muilkorf vlak voor de neus van je hond en steek de beloning er doorheen. Als je hond zijn neus richting de muilkorf beweegt geef je hem de beloning. Herhaal dit en laat je hond stapje voor stapje zijn neus verder in de muilkorf stoppen totdat hij hem zelf aan doet. Bouw vervolgens de tijd dat hij zijn neus in de muilkorf moet houden voordat hij een beloning krijgt op. Als je je hond op deze manier leert om een muilkorf te dragen zal hij het niet als iets vervelends gaan ervaren.
Stichting
Bouviersupporters
Bemiddelt bij het herplaatsen van Bouviers
© Stichting Bouviersupporters 2010 - 2022