Blitz
16 oktober 2017
Hij wil wel, maar is niet echt gedreven. Hij kan alles, maar op zijn tempo. Hij wil veel, wel alles op een vrolijke manier. Beetje een “jan doedel”
Da’s best apart, het woordje “zoek” doet hij eigenlijks niets mee. Ik geef de opdracht “zit”, “blijf” leg het voertje weg en zeg “zoek” en zonder enige fout en heel doelgericht zoekt hij het voertje !
Half oktober 2017 kregen wij een hulpvraag vanuit België. De mensen hebben nog niet zo lang een jonge werklijnreu. Ze zaten met hun handen in het haar vanwege zijn gedrag.
De enige optie die zij nog zagen was euthanasie.

Wij hebben om wat filmpjes van de hond en zijn gedrag gevraagd. Op die ontvangen filmpjes zagen wij geen agressieve hond. Alleen een hond die niet begrepen werd en geen raad met zichzelf wist. Zeker geen aanleiding tot euthanasie. Dat was ook de mening van Bert. Bert wilde wel met hem gaan trainen en  Blitz was ook welkom in de opvang bij hem in de buurt.

Was er nog 1 "probleem": Hoe kregen we Blitz van uit België naar Groningen?
Probleem? Welk probleem? zei Paulien. Wij ( mijn man Jan en ik) gaan hem halen en brengen hem naar Groningen.

De afspraak werd gemaakt. Paulien en Jan zijn op 14 oktober om 9 uur 's ochtends in de auto gestapt om de 147 kilometer naar Blitz te rijden. In de veronderstelling een "agressieve" hond te gaan ophalen.

Haar verslag:
Eenmaal aangekomen in Groningen Blitz uit de auto gehaald. Dit gaf ook nogal wat paniek en stress. Vervolgens hebben we hem in een omheind veld losgelaten en hem samen met de mensen van de opvang geobserveerd. Ook zij hadden de zelfde mening wat betreft het gedrag. Het is een hele lieve hond die niet begrepen werd.

Even later nog een keer samen met onze gedragsdeskundige Bert, Blitz geobserveerd en hij was van mening dat er niks mis was met de hond.

Na een heerlijke maaltijd bij Bert weer huiswaarts gegaan.
Alles bij elkaar zijn we 13 uur onderweg geweest en hebben bijna 800 kilometer gereden, maar we hebben dit met heel veel liefde gedaan voor Blitz."
"Toen we aankwamen in België werd de boef heel strak vastgehouden en hij ging vreselijk tekeer. Eenmaal losgelaten hing hij gelijk aan me wilde gekriebeld worden.
De tijd dat we daar geweest zijn heeft de eigenaresse alleen maar heen en weer gelopen en op een stoel gehangen. Aandacht kwam hij bij ons vragen.
Toen moest hij de auto in. Wat een strijd was het om hem in de auto te krijgen. Uiteindelijk gelukt!

Vanuit België een reis van 331 kilometer naar Groningen begonnen. Het viel ons op dat hij heel rustig was. Blitz zat regelmatig even naar buiten te kijken om vervolgens weer lekker ontspannen te gaan liggen.
Onderweg durfden we hem geen water te geven omdat dan de autodeur open moest en we bang waren dat hij eruit zou vliegen. Wanneer je langs een snelweg staat wil je dat echt niet.
14 oktober 2017
17 oktober 2017
De schade aan de auto blijkt gelukkig mee te vallen.
20 oktober 2017
Algemene omgang met Blitz en het betasten van de poten, Pijn ? Lijkt er op dat er niets loos is.
26 oktober 2017
Spelen en klieren met Liv
Het spelen regelen, korte correcties bedoeld om het gedrag van Blitz iets te dimmen.
27 oktober 2017 is Jantina bij Blitz geweest om hem te knippen.
Haar verslag:

Wat een leukerd is Blitz! Het is echt een wildebras, maar dat past bij z’n leeftijd. Je ziet op de filmpjes die staart, die staat niet stil.

Ik heb hem kunnen scheren, S. hield hem vast. Zodra S. even uit beeld was, paniek. Rechter voorpoot was onderin 1 en al klit en er zat iets van een aar of zo in. Helemaal weggeschoren. Verder heeft hij tussen z’n zooltje 1 en al verklit zand, zo hard als een knikker. Daar mocht ik niet aankomen. S. gaat dat nu weken in een teiltje. Ik heb hem niet helemaal getrimd. Alleen de ergste klitten verwijderd en zijn ogen vrij geknipt. Helemaal trimmen zou te stressvol zijn op dit moment.

Zowel Bert als S. zeggen dat het voor hem heel leuk zou zijn als er een andere jonge boef aanwezig is. Als je ziet hoe hij met Liv is.

Bert gaat nog verder met oefenen in en uit de auto. Mooiste zou zijn als hij een keer een stationwagen kon gebruiken en hem dan gewoon erin eruit erin eruit zetten, net zo lang tot hij zelf gaat. S. wil het van de week proberen met eigen auto.

Ik heb nog even een zoekspelletje met hem gedaan. Als hij eerst het commando 'blijf' krijgt en vervolgens 'zoek' voert hij het feilloos uit. Maar geef je gelijk het commando 'zoek' dan niet.

Blitz is een hond met een heel lief karakter. Het is echt een wildebras, maar dat past bij z’n leeftijd. Hij heeft een enorme will to please. Wanneer je zijn energie om kan buigen heb je een wereldhond. Hij doet zo zijn best om aardig te zijn. Hij weet alleen niet hoe. Dat maakt hem behoorlijk ongeleid. Met de juiste sturing komt het goed.


9 november 2017

Dit is de eerst volgende keer dat we weer met de auto gaan trainen.
Tussen het vorige filmpje van 17 oktober en dit filmpje is er geen training met de auto geweest.Jantina is Blitz aan het knippen.
Wat ik wil testen is de nieuwsgierigheid van Blitz. Ik neem een lage houding aan om toegankelijk te zijn. Voer om zijn nieuwsgierigheid te activeren. Zoals het filmpje laat zien doet hij het wel na 10 minuten. Daar is niets mis mee, maar echt fanatiek word hij niet. Ook als ik een paar dagen later de oefening herhaal komt hij wel, maar op zijn tempo.
Ik wil Blitz het woordje “zoek” aanleren. De eerste minuten (die niet op het filmpje staan) snapt hij er helemaal niets van. Al valt het voertje maar 1 meter bij hem vandaan, hij gebruikt zijn neus niet. Pas als ik echt het voertje voor zijn neus neer gooi en het aanwijs begint hij de oefening te snappen
Om te kijken waarom hij niet in de auto wil begin ik met het vrijwillig leren. Wat lekkers in de auto. Eerst op de rand en steeds iets verder in de auto. Hij wil deels in de auto, maar zijn achterpoten er in zetten dat vertikt hij. De lijn word alleen gebruikt om hem niet zelf uit de situatie weg te laten lopen. Hij hoeft nog niet in de auto, maar hij hoeft er ook niet bij weg te lopen.
Blitz staat voor de auto maar is totaal niet bang voor de auto. Maar hij wil niet ! Dan besluit ik om hem te verplichten om door de auto te lopen. De 1ste keer is dat nooit eenvoudig, ik weet nooit wat de hond gaat doen. Ik doe beide deuren open zodat er meer licht in de auto komt en het voor hem geen vorm van opsluiten word. Zoals in het filmpje te zien is gaat hij na korte dwang zonder al te veel problemen door de auto heen. De 1ste keer dat hij door de auto gaat schud hij de spanning nog van zich af. De 3de keer gaat hij voor mij aan. We hebben het nog steeds over een auto die aan beide zijden open is.
Auto 3,

Nu direct naar de auto en direct er in, niet meer wachten of hij wil ! Daarna gaat hij er uit zichzelf doorheen. Later houd ik hem tegen in de auto om hem te leren dat hij er niet zomaar uit mag springen, ook in de auto blijven is niet eng.
Kijken hoe hij op een schaar en kam reageert. Dit ook omdat we al een paar maal ervaren hebben dat we niet aan zijn rechter voorpoot mogen komen.
Hij reageert in het begin niet op fietsers. Na een paar rondjes begint hij daar wel mee. Met auto’s en tractoren het zelfde geval. De eerste keer niets, daarna valt hij wel uit. De hele sessie duurt ongeveer 30 minuten. Naast de fiets lopen is hem goed aan te leren, ik zou het wel doen op een rustige weg. Eenmaal aangeleerd geloof ik wel dat hij het goed zal doen ook in het verkeer.
12 november 2017

Vandaag was de kennismaking van en met Blitz.
Bert was daarbij aanwezig.
Het zijn rustige, duidelijke mensen die niet bang voor hem zijn. Durven te handelen.
Corrigeren duidelijk toen hij te onstuimig was en meteen daarna een knuffel vanuit vriendschap.
Blitz sprong zonder enig aarzelen de auto in.

Berichtje van de nieuwe bazen:

We zijn blij met Blitz. Het is een lieve hond waar geen kwaad in zit.
De terugreis is prima gegaan. Hij bleef rustig in de auto liggen.
We zijn net thuis en hij is nu alles aan het verkennen.

13 november 2017

Blitz is weer terug in de opvang.
Hij heeft de hele nacht geblaft en gejankt ondanks dat mevrouw bij hem gebleven is.
Gevolg ruzie met alle buren.
Dat blaffen heeft hij nooit eerder gedaan.


2 december 2017

Bert is gisteren met Blitz wezen fietsen. 1 x kort een beetje ruzie gehad i.v.m. een reactie naar een vrachtwagen. Verder was het woord "NEE" voldoende. 5 km buiten het dorp en 2 keer dwars door het dorp. Fietsers, voetgangers, auto's, gillende kinderen (school) katten, allemaal aan een slappe lijn er langs. Schapen en paarden hebben wel zijn interesse maar hij wil er niet heen.
Het was 45 minuten lol !!


Update 16 december:

Vandaag heeft Blitz bezoek gehad van belangstellenden en hun hond.

Zij stuurden ons dit bericht:

" Nou we zijn verkocht hoor. Hij is een schat en dat vindt Nena ook
We gaan hem volgende vrijdag ophalen, omdat het komende week heel druk is met werk.
En daarna zijn we 2 weken vrij, dus hebben we alle tijd.
Maar de klik met onze hond is super."
Update 22 december:

Vandaag is Blitz op proef meegegaan.
De rit in de auto is rustig verlopen. Blitz heeft de boel al een beetje verkend en lekker met zijn nieuwe vriendin Nena gespeeld.

Update 23 december:

Eerste nacht goed gegaan. Hebben niets gehoord. Hebben wij voor niets wakker gelegen, omdat we niets gehoord hebben.
De enige die wat onrustig is geweest is Nena. Die kan maar niet beslissen waar ze zou gaan slapen. Bij Blitz of bij de baasjes. Uiteindelijk is Nena toch maar boven gaan slapen en Blitz beneden.
Nu zijn ze lekker buiten spelen en elkaar uitproberen.
Na een dag van samen spelen nu samen slapen.

Nena begint iedere keer het uitdagen.
Blitz moet nog wel wennen aan de geluiden hier rondom het huis. Als hij blaft is een ferme "NEE" genoeg om hem te laten stoppen.

Wij hebben een goed gevoel bij Blitz en zijn helemaal weg van hem.
Hij vast ook van ons, want hij komt iedere keer een kriebel halen.

We zijn heel even weg geweest. Alles was nog heel toen we terug kwamen.
Update 24 december

Ook vannacht hebben we Blitz niet gehoord.

Vandaag met Nena en Blitz naar Bussloo geweest. Was super! Blitz eerst aan de lijn gehouden maar reageerde perfect.
Daarna Blitz los gelaten (op hoop van zegen) maar het ging echt super.

Ook met andere honden die we tegen kwamen ging het perfect.

En oh ja voor de twijfelaars onder jullie Blitz gaat NÓÓIT, NÓÓIT MAAR DAN OOK ÉCHT NOOIT MEER WEG BIJ ONS!
Stichting
Bouviersupporters
Bemiddelt bij het herplaatsen van Bouviers
© Stichting Bouviersupporters 2010 - 2023