Gevaar van stokken
Beste (Bouvier) Hondeneigenaren,

Om iedereen te waarschuwen, wil ik jullie een verdrietig verhaal vertellen over mijn eerste Bouvier „Simba“.
Ik denk, dat veel hondeneigenaren hiervan namelijk nog niks gehoord hebben, omdat ik vaak foto’s van honden zie met een stok in hun bek.
Simba was een heel lief Bouvier en het liefst speelde ze stokjes halen, wat wij dan ook op iedere wandeling deden. Op een dag gooide ik weer een stokje en zij liep enthousiast erachter aan, ik hoorde een harde gil en zag haar kringen draaien en liep meteen naar haar toe en stopte haar. Een keer liggend onderzocht ik haar maar kon niks zien. Zij wou niet meer op staan en had een schok. Ik wist op dat moment, dat ik weliswaar niet zien kon, wat mis was, maar dat er echt iets mis was. Ik pakte haar op en droeg haar naar de auto, wat niet heel erg makkelijk was omdat ze 32 kilo woog. Daar aangekomen, moest ik haar even af zetten om de auto te openen en dan stroomde het bloed uit haar buik. Ik ben direkt naar de dierenarts gereden, maar die kon niks meer doen. Simba was op de stok gesprongen en de stok had belangrijke organen geraakt. Zij bloede leeg voor mijn ogen en stierf.
Ik moet niemand, die van dieren houd vertellen hoe ik me op dat moment voelde. Die verschrikkelijke pijn en het schuld gevoel over mijn eigen valen voel ik nu nog, ook is het 14 jaar geleden.

Van de dierenarts hoorde ik dan ook, dat het niet het eerste ongeluk is, wat door het spelen met stokjes veroorzaakt is. Ook gaan sommige gelukkig niet dodelijk af,maar de verwondingen zijn vaak erg gecompliceerd.

Enkele ongelukken die door het spelen met stokken kunnen geburen:

- Tijdens het gooien kan een stok per ongeluk op het hoofd, in de ogen of elders in het lichaam terecht komen.
- Tijdens het rennen of ravotten kan de stok in de keel schieten of de tanden en/of de bek verwonden
- Honden kunnen doorboord worden (waar dan ook in het lichaam)
- Honden kunnen achter bosjes/bomen blijven haken met de stok en een reuze splinter in de bek, keel, gehemelte of strottenhoofd krijgen
- De stokken kunnen halverwege afbreken of erg versplinteren en daardoor veel schade aanrichten.

Daarom: Laat je hond niet met stokken en takken spelen!!!!!! Zoek naar alternatief speelgoed; er is genoeg voorhanden.

Mijn tweede Bouvier „Baika“ is nu 13 jaar, inmiddels mag ze niet meer achter speeltjes aan lopen, omdat zij gewoon te oud is. Maar van begin af aan, heb ik haar geleerd dat ze niet met stokken moet spelen of achter aan lopen. Er zijn echt voldoende ballen, ringen of andere dingen die je kan gooien en de hond heeft er even veel plezier aan. Baika loop niet eens achter een stok aan, als er andere honden wel achteraan lopen.

Ik hoop dat mijn verhaal de een of andere hondeneigenaar wakker schud en helpt dit soort ongelukken te voorkomen.

Groet, Svenja
Stichting
Bouviersupporters
Bemiddelt bij het herplaatsen van Bouviers
Stichting Bouviersupporters 2010 - 2022